Waarom haken kandidaten af tijdens een sollicitatie

Slim personeel werven

Het overkomt iedere organisatie wel eens: je bent de sollicitatieprocedure begonnen en ineens laten kandidaten niets meer van zich horen. Ze komen niet opdagen op een afspraak, nemen hun telefoon niet meer op en soms komen ze zelfs niet opdagen na het tekenen van hun contract. Vooral de laatste jaren is dit verschijnsel een groot probleem voor werkgevers. Zodanig zelfs dat het ook wel bekend staat als ghosting. Inderdaad, dit begrip is niet langer meer alleen gereserveerd voor daten en is nu ook bij recruitment een waar probleem. Maar waarom gebeurt dit en hoe kun je dit als organisatie voorkomen?

Ghosting in recruitment

De term ghosting kennen we vanuit de datingwereld. Het houdt in dat de ander, schijnbaar uit het niets, verdwijnt en niets meer van zich laat horen. Tijdens daten is dit vervelend, maar in recruitment is dit een waar probleem. Je investeert tenslotte tijd en geld in nieuw personeel. Ghosting is vooral de laatste jaren in recruitment in steeds grotere mate een probleem. Zowel in Nederland als in het buitenland wordt melding gemaakt van een toenemend aantal mensen dat tijdens het sollicitatieproces, of zelfs na het starten van de functie, van de radar verdwijnt. De meest gehoorde klachten van organisaties zijn over kandidaten die niet op komen dagen voor een sollicitatiegesprek of kandidaten die, na het gesprek, niet meer reageren op berichten van de organisatie. Maar het komt ook zeker voor dat kandidaten na een mondelinge overeenkomst het contract niet tekenen of gewoonweg niet komen opdagen voor hun werk.

Zo verlies je goede kandidaten in het sollicitatieproces

Er zijn diverse redenen aan te wijzen waarom organisaties diverse kandidaten met potentie verliezen in het sollicitatieproces. Ongeacht of ze wel of niet iets van zich laten horen, is het verlies van goede kandidaten enorm zonde. Wij zetten de meest voorkomende redenen van het verlies van kandidaten tijdens het sollicitatieproces op een rij.

Ander aanbod

In veel sectoren is er sprake van krapte op de arbeidsmarkt. De vraag naar nieuw personeel is groter dan het aanbod en mensen die een baan zoeken hebben de functies als het ware voor het uitkiezen. Het is als werknemer dan ook heel verleidelijk om kansen te spreiden en rond te shoppen voor je een keuze maakt. Werkgevers lopen dan al snel het risico dat de sollicitant elders een aanbod krijgt dat toch aantrekkelijker is.

Geen match

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat na het sollicitatiegesprek blijkt dat het bedrijf toch niet aan de verwachtingen voldoet van de kandidaat. Er zijn kandidaten die ervoor kiezen om dit niet te communiceren; ze laten niets meer van zich te laten horen. Dat is voor veel mensen minder confronterend en de makkelijke uitweg.

Stress

Een nieuwe baan zoeken is voor veel mensen een grote bron van stress en onzekerheid. Het omschakelen van baan op zich is al een grote gebeurtenis, maar het sollicitatieproces zelf kan ook voor veel zorgen en zenuwen zorgen. Sommige mensen kunnen deze spanning simpelweg niet aan en kiezen ervoor dit uit te weg te gaan.

Onzekerheid

Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat de kandidaat een goede indruk maakt op de organisatie. Maar andersom is een goede indruk net zo relevant. Als je er als organisatie niet in slaagt om de kandidaat voldoende informatie te geven of te enthousiasmeren, raak je de interesse snel kwijt. Idealiter loopt de kandidaat de deur uit met een helder beeld van de functie, de organisatie, de beloningen, de groeikansen en de werksfeer. Zonder informatie over deze zaken slaat de onzekerheid snel toe en kunnen kandidaten afhaken.

Tijd voor actie

Om het verliezen van goede kandidaten in het sollicitatieproces te voorkomen, kun je als organisatie gelukkig wel actie ondernemen. Een snel recruitmentproces is hierbij van groot belang. Kandidaten zijn ongeduldig en hebben meer kansen in het vooruitzicht. Als je als organisatie oprecht geïnteresseerd bent in een kandidaat, loont het om snel actie te ondernemen. Houd bovendien het sollicitatieproces transparant en maak inzichtelijk wat kandidaten kunnen verwachten. Dit geeft de sollicitanten meer vertrouwen in de organisatie en het proces en verlengt het geduld. Door middel van goede communicatie en het creëren van een goede verstandshouding kun je het verlies van goede kandidaten in het sollicitatieproces aanzienlijk verminderen.

Niet afhankelijk van een sollicitatieproces

Iedereen maakt het mee. Heel veel tijd besteed aan een procedure en vervolgens kom je er niet uit. Opnieuw beginnen is een stressvolle en energieslopende bezigheid. Wanneer je gebruikt maakt van een kandidaten pool dan kom je direct weer in contact met geschikte mensen voor een vacature. Iedereen bedrijf met regelmatige vacatures zou een deel van het recruitment proces moeten automatiseren.

Wil je meer informatie over hoe je een sollicitatieproces kan inrichten en een pool met meerdere kandidaten opbouwt? Neem dan contact op.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
kandidaten haken af bij sollicitatie
Luc de Boer

Luc de Boer

Luc de Boer is recruiter bij Recruitment Center. Luc wordt vaak ingezet als tijdelijke recruiter bij organisaties met veel vacatures. Daarnaast schrijft hij graag over de dynamische wereld van werving en selectie.

Vrijblijvend advies over jouw recruitment vraagstuk? Plan een teams meeting.

Vragen?

Contact

Recruitment Center heeft vestigingen in heel Nederland. De hoofdkantoren vind je in:

Keep in Touch

Vragen?

Vul het contactformulier in of bel: 085-7602390

Jouw vacature

Snel ingevuld

Recruitment Center kijkt naar jouw recruitment behoefte. Voor elke vraag bieden wij een passende oplossing. Of je snel een vacature wilt invullen via slim werven, strategisch een talentpool wilt bouwen of een interim oplossing zoekt. Wij bieden een oplossing op maat.